5 טיפים למנוע פחד במה

5 טיפים למנוע פחד במה

1. קשה באימונים קל בקרב – כמו האמרה הצבאית המפורסמת, גם במקרה הזה – אין תחליף הולם לתרגול קבוע, מסודר ושיטתי. אם אתם צריכים לשאת נאום בפני קהל – או אפילו סתם לעמוד בפני חבריכם ללימודים – תעברו על החומר הכתוב שהכנתם כמה שיותר פעמים לפני המועד בו אתם צריכים לעמוד בפני קהל, על מנת שתהיו ערוכים ומוכנים לכל אפשרות ותכירו את החומר שאם צריכים להציג ממש כפי שאתם מכירים את כף ידכם. אתם יכולים לערוך חזרות מול המראה בחדר הפרטי שלכם, או אפילו לבקש מחברים או בני משפחה לשמש בתור קהל המבחן שלכם – ובדרך זו תוכלו לבקש מהם לתת לכם ביקורת בונה אשר תעזור לכם להבין את הנקודות החזקות שלכם שכדאי לשמר ואת הנקודות החלשות שלכם עליהן תצטרכו לעבוד מעט יותר.

2. דמיינו את ההצלחה שלכם – פעמים רבות פחד במה נגרם פשוט בעקבות שימוש גרוע בכוחות הדמיון של התודעה, מה שלעתים קרובות מוביל להשגת התוצאות ההפוכות מהרצוי כמו גמגום, הרגשת מבוכה, חוסר אונים ועוד דברים לא נעימים אחרים שלא כדאי לחוות בעת שעומדים מול קהל של אנשים. אחת הסיבות העיקריות לקיומו של פחד במה – בין אם מדובר במצב של פחד במה לפני האירוע או פחד במה בעת האירוע עצמו – היא שהאדם אשר סובל ממצב של פחד במה עורך בתודעה שלו חזרה מנטאלית לגבי האירוע, אך הוא עושה זאת מבלי לדעת את החוקים אשר יש לציית להם על מנת להשיג את התוצאות הרצויות באמצעות כוחות הדמיון. למשל, במקום לחשוב שוב ושוב על כל הדברים שאתם רוצים להימנע מהם בזמן שאתם עומדים מול קהל (עצבנות, מבוכה, פחד), תחשבו על איך אתם כן רוצים להיראות ולהתנהג (להקרין ביטחון עצמי, לדבר בצורה רהוטה, לעורר סקרנות). המוח אינו מבין הוראות אשר ניתנות לו על דרך השלילה, או ליתר דיוק, הוא מבין אותן בתור ההוראות שהוא צריך למלא, לכן יש להקפיד על מתן הוראות מדויקות, מפורטות וחשוב יותר מכל – הוראות אשר ניתנות על דרך החיוב.

3. נשימות עמוקות – מספר דקות לפני שאתם צריכים לעמוד מול קהל – או אולי לעמוד מול מצלמה – מומלץ בחום להקדיש מספר רגעים לנשימת מספר נשימות עמוקות בצורה מודעת. בנוסף על כך שנשימות עמוקות יעזרו לכם להיות ממוקדים ולשמור על המרכז שלכם, בדרך זו תיכנסו עד מהרה למצב של רגיעה – ואין כל צל של ספק כי זהו הלך הרוח אשר בו אתם רוצים לעמוד בפני קהל, ואין זה משנה כל עיקר מי מרכיב את הקהל או מהי הסיבה אשר בגללה אתם נמצאים לפניו.

שחרור הקול לפני העליה לבמה מאפשר הירגעות ושחרור המתח, כולל שחרור שרירי הפנים ותנועות הגוף, והוא מניע ומשחרר את יכולת הדיבור. פתיחת הפה בעת הנשימה והוצאת הקול בשילוב התנועה מזרים את הדיבור ומשחרר את המתח של לפני העליה לבמה.

4. שמירה על קצב – כאשר אתם עומדים מול קהל או מצלמה, אחת הדרכים היעילות ביותר להימנע מהידרדרות למצב של פחד במה הוא לזכור לקחת את הזמן ולהירגע. אם אתם שמים לב כי אתם מתחילים להאיץ בדיבורכם יתר על המידה, תעשו הפסקה – על ידי שתיית מים או כל דבר אחר – ועל ידי כך תאפשרו לעצמכם, להירגע מעט, לחזור לקצב שלכם ולהתחיל מחדש בצורה טובה יותר. בנוסף על כך, נצלו את ההפוגות אשר נוצרות מעצמן במהלך הזמן שבו אתם עומדים מול קהל, בין אם מדובר בתגובות מהקהל, אינטראקציה עם אחד מהאנשים בקהל או כל דבר אחר אשר יאפשר לכם לארגן מעט את המחשבות שלכם ולהסדיר את קצב הנשימה שלכם.

5. פחד קהל מאפשר הזדמנות מצויינת להגיע לקולות נוספים הנמצאים בתוכנו.
עבודה על הקול שלנו - המשלבת תירגול מרכיבי נשימה וטכניקות מגוונות להרחבת היכולת הדיבורית וההבעה הקולית - מהווה כיום כלי מתקדם וחוויתי להתמודדות בהצלחה עם פחד במה.
מנהלים, אנשי מכירות, מורים ומרצים, סטודנטים ואנשי מקצוע ממגזרים שונים כבר מתרגלים בהצלחה את הטכניקה לשימוש קולי נכון בעת עמידה מול קהל.